Karbonatın Zararları Nelerdir?

Karbonat, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir malzeme olmasına rağmen, aşırı tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Potasyum seviyelerinin düşmesi, alerjik tepkimeler ve hamilelikteki olumsuz etkiler gibi durumlar dikkatle incelenmelidir. Ayrıca, ilaçlarla etkileşimleri ve yüksek tansiyon hastaları için zararlı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Karbonatın Zararları Nelerdir?
14 Eylül 2024

Karbonatın Zararları


Karbonat, genellikle mutfakta hamur işlerinde kullanılır. Bazı yemeklerde veya hamur işlerinde kullanılan karbonatın sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Ancak, sağlık açısından fazla etkili olsa da, içerisinde birden fazla kimyasal madde barındırmaktadır. Karbonatı kullanırken bu özellik göz ardı edilmemelidir. Aksi takdirde faydasından daha çok zararına maruz kalınabilir. Sodyum açısından zengin olan karbonat, bu yönüyle de cilt ve saç bakımı için piyasaya sürülen kozmetik ürünlerinde kullanılır.

Karbonatın Zararları Nelerdir?


Potasyum Oranında Azalma:


Bilhassa vücudun potasyum miktarı düşük olan insanlarda, potasyum oranının daha da düşmesine sebep olabilir. Vücutta potasyum miktarı düştüğünde sersemlik, şaşkınlık, dayanaksızlık, halsizlik, karıncalanma hissi, kas krampları, uyuşma, kusma, kabızlık gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Alerjik Tepkimeler:

Az da olsa karbonat, çoğu insanda alerjik tepkilere neden olabilir. Bu nedenle karbonat alerjisi neticesinde gelişen kurdeşen, hırıltı, kaşıntı, nefes almada güçlük çekme, göğüs sıkışması, cilt renginde maviye dönüşüm, felç, dudaklarda şişme ve öksürük gibi belirtiler görülebilir.

Hamilelik:

Karbonatın anne karnında zararlı etkileri bilinmediğinden hamilelerin karbonat kullanması uygun değildir. Hamilelik sürecinde veya hamilelik planlaması varsa, doktora danışmadan karbonat kullanılması, uygun değildir ve zararlı olabilir.

Fazla Kullanımın Sağlık Sorunları:

Doktorun uygun gördüğü dozlardan fazla kullanılırsa, birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlar arasında:
  • Alerjiler
  • Konsantre kalp yetmezliği
  • Böbrek sorunları

İçeceklerle Etkileşimi:

Karbonatın çoğu içecekle etkileşimi olması, karbonatın zararlı etkilerini göstermesine sebep olabilir. Bu nedenle karbonat ile içilmemesi gereken bazı içecekler greyfurt ve alkollü içeceklerdir. Greyfurt suyu asit içerir ve karbonat asidi nötralize eder. Bu sebeple greyfurt, karbonatın olumlu etkilerini azaltabilir.

İlaçlarla Etkileşimleri:

Sodyum karbonatın etkileşime girebildiği bazı ilaçlar vardır. Bunlar reçeteli veya reçetesiz ilaçlardan oluşur. Bu ilaçlar protein tozları, bitkisel ilaçlar, vitaminler veya alternatif ilaçlar olabileceği gibi yasal olmayan diğer takviye gıdalar ve haplar da olabilir.

Karbonat Yüklemesinin Etkileri

Çoğu sporcu yarışmadan önce soda yüklemesi olarak tanımlanan karbonat yüklemesini yapar. Bir teoriye göre karbonat yüklenmesi yorgunluğu geciktirici şekilde etki yapar. Oksijensiz hücre solunumu, özellikle de kısa vadeli yüksek yoğunluklu dayanıklılık için gereklidir. Bunun yan etkileri olarak kusma, ishal, felç, kas yorgunluğu ve kas krampları görülebilir.

Karbonatın Diğer Zararlı Etkileri

Normal olmayan düzeylerde potasyum, sodyum, klor, kalsiyum varsa, doktor karbonat kullanmasını uygun bulmayabilir. Vücuttaki pH oranı normalden daha fazla ise bu duruma alkaloz adı verilmektedir. Karbonat tüketimi bu durumda sağlıklı bir seçenek olmayacaktır. Hipertansiyon ve kalp hastalarının da karbonat tüketmesi zararlı olabilir.

Eğer, anormal seviyelerde sodyum, potasyum, kalsiyum ya da klor söz konusu ise, doktor karbonat kullanımını uygun bulmayacaktır. Vücuttaki pH seviyesi normalden daha yüksek ise, bu duruma alkaloz adı verilmektedir ve karbonat tüketimi sağlıksız olacaktır. Yüksek tansiyon ve kalp hastalarının da karbonat tüketmesi zararlı olabilir. Öte yandan, yüksek oranda kalsiyum içeren gıdalar (süt, peynir veya yoğurt gibi) ya da kalsiyum takviyeleri ile karbonat tüketilmesi de son derece zararlıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Methiye 28 Nisan 2024 Pazar

Merhaba ben alakali beslenmeye çalışıyorum ayrıca kendime alkali su hazırlıyorum her gün bunun için içme suyumun içerisine bir kaşık karbonat karıştırıyorum. Ancak şimdi 1 aylık hamile olduğumu öğrendim bu yüzden karbonat kullanmaya devam etmelimiyim bilmiyorum. 1 ay boyunca içtim hamile olduğumu bilmeden karbonatın bebeğime bir zararı olur mu içmeyi bırakayımmı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba,

Öncelikle tebrik ederim! Hamilelik döneminde beslenme konusunda dikkatli olmak çok önemli. Karbonat kullanımı konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Karbonatın aşırı miktarda kullanımı bazı yan etkilere yol açabilir ve hamilelikte bu tür değişiklikler yapmadan önce uzman görüşü almak en doğrusudur. Şu ana kadar içtiğiniz miktarın bebeğinize zarar verip vermeyeceğini de yine doktorunuz en sağlıklı şekilde değerlendirecektir. Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik dilerim!

Çok Okunanlar
Halı Temizliğinde Karbonat
Halı Temizliğinde Karbonat
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Karbonat Faydaları Nelerdir?
Karbonat Faydaları Nelerdir?
Karbonat Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Karbonat Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Karbonatla Yüz Maskesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Karbonatla Yüz Maskesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Kalsiyum Karbonat Formülü
Kalsiyum Karbonat Formülü
Kemal Milar Karbonat ile Zayıflama
Kemal Milar Karbonat ile Zayıflama
Güncel
Karbonat Koltuk Altı
Karbonat Koltuk Altı
Güncel
Mide Yanmasına Karbonat
Mide Yanmasına Karbonat